Sembla que la feina ja s’acaba, només ens queden 10 dies i cada vegada hi ha menys feina! El temps és encara més abstracte del que havia estat fins ara, hem treballat cada dia de la setmana, lluny de qualsevol civilització, no sé el dia en el que visc ni l’hora que és…i de sobte, han passat quasibé dos mesos i ja queda res per tornar a Barcelona! Ti tirí tirí, quines ganeees!!!
Durant aquest temps a Öland, ens hem dedicat a recollir dades i dades i dades ;)
Què hem fet?
1 – Controlar més de 1000 caixes niu repartides en 12 àrees boscoses: cada dia hem imprès els mapes i hem hagut d’obrir les caixes, netejar-les perquè fossin disponibles pels papamosques, i veure cada 4 dies quins ocells havien fet niu, quants ous havien posat…
2 – Capturar mascles i femelles adults (posant trampes a les caixes niu) per anellar-los, identificar-los, mesurar-los, treure mostres de sang (per saber a posteriori quins tenen malària i fer estudis genètics), mostres de plomes (a través dels isòtops de nitrogen, hidrogen i carboni poden estudiar com els individus de diferents poblacions es distribueixen en diferents zones de l’Àfrica per passar l’hivern), i injectar-los anti-malària a uns i suero (com a control) a d’altres.
3 – De cada caixa niu on hi ha ous de papamosques, hem de controlar el dia que es pon el primer ou. De mitjana ponen uns 6 ous i després els incuben durant uns 12 dies, de manera que els haurem d’anar controlant per saber el dia exacte que eclosionen.
4 – Ens guiem segons els dies de vida dels polls:
Dia 0: els polls surten de l’ou.
Dia 3: canviem polls de niu, per afegir-ne 2 als nius d’ocells experimentals i així augmentar les condicions adverses i veure com reaccionen els ocells malalts (hipòtesi: els ocells amb malària responen pitjor que els sans en condicions desfavorables pel que fa a l’èxit reproductor).
Dia 6: anellem els polls, traiem mostres de sang i els pesem.
femella incubant els ous polls de dia 0 anellant el dia 6 |
Dia 10: grabem durant una hora el niu per després veure els vídeos i observar el comportament dels pares (freqüència amb què alimenten els polls). També posem trampes a la caixa niu per capturar els insectes que hi ha i veure posteriorment quins i quants són vectors de malària.
Dia 12: mesurem el tars dels polls (el dia 6 encara és massa tou per mesurar-lo) i els pesem per segona vegada. Traiem les trampes d’insectes, els netegem i els posem en alcohol.
És increïble que en tan poc temps passin de ser pollets que pesen uns 6 grams i que no poden ni obrir els ulls a pràcticament joves amb plomes a punt per volar:
Respecte tot això que hem fet, vull explicar-vos que tot i que he après força coses, no em sento gens còmode, penso que és extremament agressiu pels ocells i més tenint en compte que l’època de reproducció és una de les més delicades.
I alguns de vosaltres direu: però si no es duguessin a terme projectes d’investigació, no sabríem tot el que sabem ni podríem tenir la solució a molts dels problemes que se’ns han plantejat al llarg dels segles!
I jo dic: voleu dir que realment utilitzem com cal tota aquesta informació i coneixement que tenim? O només ens dediquem a recopilar dades i a contestar preguntes, sense després gestionar com cal el que ja podem executar? Penso que d’informació en tenim de sobres, però després seguim actuant com si no la tinguéssim, PERDEM EL NORD. Està molt bé estudiar si els ocells tenen malària europea, però si després d’això no hi ha una solució, val la pena fer-los la vida més difícil del que ja la tenen?