dimarts, 17 d’abril del 2012

Insectes espectaculars!

Hola gent!

Abans de començar a explicar-vos el projecte d'aquest any, volia ensenyar-vos un parell d'insectes que em van fascinar la primavera passada. Un d'ells és aquest:


Algú sap què és? És la primera observació que s'anuncia al nord de l'illa d'Öland, però se n'han vist més al llarg del país. Jo no l'havia vist mai! Aquí no s'acaba d'apreciar però recordo que feia uns 5cm de llarg i era d'un blau metal·litzat preciós. Va, a veure si trobem el nom de l'espècie i així aconseguim saber alguna cosa sobre aquest bitxo :-)


I el següent, és un escarbat molt espectacular, el més gran d'Europa. És un Lucanus cervus i es coneix com escanyapolls (antigament es deia que que entraven als galliners i escanyaven els polls de gallina) o cérvol volador (els mascles lluiten en època de reproducció, utilitzant les seves mandíbules). El mascle pot arribar a fer 9 cm i té unes mandíbules molt desenvoludes per competir amb altres mascles en l'època de reproducció. Les femelles, en canvi, medeixen entre 2,8 i 5,4 cm i tenen unes mandíbules molt més petites. Es troben en boscos caducifolis en bon estat, s'alimenten de la sàlvia dels arbres i són pràcticament inofensius.

Anava passejant per la zona de Kohagelykan, a prop de Löttorp controlant com anaven les pollades del papamosques de collar, vaig pujar la mirada i em vaig trobar amb aquest exemplar.

mascle de Lucanus cervus, 20 de juny de 2011
Feia dies que tenia en ment poder fotografiar aquest escarbat, però no és fàcil. És una espècie de gran interès, està amenaçada i protegida a nivell europeu, degut a la reducció i fragmentació del seu hàbitat. 

Si us interessa aquesta espècie i voleu provar de veure-la a Catalunya, aquí us deixo alguns enllços:



3 comentaris:

  1. He preguntado en este foro de identificación y tu insecto es un Meloe.

    Aquí tienes unas cuantas fotos parecidas.

    ¡Besos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uale! Qué celeridad, qué diligencia, qué cosa oye!jeje. No, ahora en serio, muchas gracias Miguel...ha sido interesante leer los links y te agradezco que lo buscaras :-) Un beso! Muaks

      Elimina
    2. Que rápida va la cosa!! entro y ya tenemos insecto identificado y todo ^^
      Pues res Aïda que les fotos son molt boniques com sempre i que seguire el block amb molt d'interes per aprendre una miqueta, ni que sigui i sentir que estas una mica més aprop.
      Molts petons!!!

      Elimina