dimecres, 18 de maig del 2011

Al nord de l'illa

Ja fa uns dies que vaig arribar a Öland, aquesta illa és tan bonica!Hi ha més de 20 reserves naturals.

Vivim al nord de l'illa, a una parcel·la amb tres cases, totes del mateixos propietaris. El propietari estava casat i viva a Estocolm, va venir a passar l'estiu amb la seva dona i es va enamorar d'una altra a Öland. Ara viuen en aquest paradís i tenen fills, tres cases, 3 cavalls, dos gossos, un gat...os pongo un poco de chicha, que si no os dormís, jeje.

A la casa som 2 polonesos, un alemany, 2 sueques i jo. La gent és jove i interessant i la casa és de somni.



La feina, fins el moment, ha consistit en rastrejar diverses zones boscoses i llacunes. Ens donen 3 o 4 mapes cada dia per trobar totes les caixes niu que hi ha (al voltant de 1200). Un cop trobo les caixes, les haig d'obrir, mirar si hi ha niu, de quina espècie (fins ara eren tots de mallarenga, que fan els nius amb molsa, plomes, gespa…) però aquesta setmana ja estem començant a trobar nius de papamosques (molt més arcaics, fets amb herba seca).

                      caixa niu                                    (1) - niu de papamosques                             (2) - niu de mallarenga







(1) (2) - Fotos extretes de http://www.birchmoth.com

Els mascles de papamosques fa dies que canten i estan buscant el millor territori per reproduïr-se, van com bojos d'una caixa niu a l'altra, per veure quina és la més idònia, fan molta gràcia. Les femelles es deixen veure des de la setmana passada. I fa dos dies que ja hem començat a trobar ous, són de color blau.

Ponen un ou cada dia, i quan els han posat tots (el mínim són 4, i per això revisem els nius cada 4 dies), s’estan uns 12 dies incubant-los fins que surten els pollets. Llavors la feina serà anotar quants sobreviuen i, quan tinguin 7 dies, els hem d'extreure sang (s’està investigant com influeix la malària als papamosques), anellar-los (per després saber quin és quin) i pesar-los.

Sona bé. De moment, caminem moltes hores i tinc el cos ple de picades, però per la resta tot bé. No és una feina complicada i a vegades es fa avorrida perquè sempre visitem les mateixes zones i es tracta d’anar obrint i tancant caixes. Però em temo que d’aquí 15 dies la cosa serà molt entretinguda i anirem tots de cul amb els pollets.

Ah, per cert, vam fer una barbacoa amb els de l'altre grup que hi ha al sud d'Öland per veure i celebrar el magnífic i espectacular programa d'Eurovión, jajaja. Era de chiste, estàvem davant de la tele un noruec, una suïssa, dos alemanys, una francesa, dos polonesos, una sueca i jo (representando Spain). No sé  si algú de vosltres el va veure, però no sabia si amagar-me sota el llit o somriure com si no hagués passat res. I ells em preguntaven: What does "que me quiten lo bailao" mean? Mare meva, quina vergonya!!!

---------------------------------------------

La resposta al quiz.

Segons la meva opinió, la última resposta (la més votada) es pot donar per correcta si s’és una mica permisiu. És evident que la temperatura influeix i que estan preparats genèticament i anatòmicament per migrar…

Però si ens posem estrictes, la real causa de la migració, pel que tinc entès, és la disponibilitat de menjar i la recerca de nous llocs adients per nidificar.

Molts ocells petits s’alimenten de fruits, llavors, invertebrats, etc i al nord d’Europa la temperatura és massa baixa a l’hivern com per trobar-hi menjar suficient. Els ocells adults migren cap al sud per alimentar-se durant l’hivern i tornen al nord a la primavera per reproduïr-se i alimentar els polls. A l'estiu, els polls són joves i aprenen a volar i a alimentar-se sols. A la tardor, fan la segona migració de l'any (aquesta vegada adults i joves) cap a un lloc més càlid on puguin trobar menjar.

“Els ocells migren per millorar les seves oportunitats de supervivència i també per millorar el seu èxit reproductor; es mouen cap a llocs on poden criar més polls que si es quedessin com a residents. Les espècies que migren ho fan perquè el clima ofereix millors ambients per alimentar-se, i en les zones de cria millors condicions per criar els polls”

“Les migracions són molt costoses per totes les espècies d'ocells. No només les llargues distàncies sinó que hi ha altres inconvenients. Mal temps durant el viatge, escassetat d'aliments durant la ruta, depredadors, problemes de navegació i interferències humanes; tots ells fan que el viatge sigui dificultós.

L'Anellament científic d'ocells ens brinda una oportunitat immillorable per testar totes aquestes hipòtesis relacionades amb la migració dels ocells.”


http://www.reservanaturalsebes.org

4 comentaris:

  1. Ueeeeeeeeee, que guay tot el que ens explicas nena!!!!! m'encanta llegir-te es molt interesant i a més hi ha moment que quan llegeixo et sento la veu i tot... jejeje
    Com mola aquest cop no he fallat(però tampoc he encertat)el super Aïda's Quiz, anem millorant:)
    Una pregunteta: pel que he llegit les especies es poden diferenciar pels materials amb que fan el niu i el color dels ous (suposo que per mida y forma també), però hi ha alagun altre parametre més per diferenciar-ho snese veure el bitxo?
    Bueno cap pregunta més (de moment), no més dir-te:aprofita y disfruta molt d'aquesta experiencia tan maca. Petonets!!! ^^
    P.D. Vaya culebrón el de l'amo de la casa, no? :)

    ResponElimina
  2. Bri!

    Quina gràcia que em sentis la veu, a mi a vegades també em passa, mola.

    Doncs per identificar l'espècie que ha fabricat el niu...a més dels ous, la forma, la mida i el material amb què està fet, només se m'acut la manera i el lloc on està localitzat.

    A tu se t'acut algun altre factor?

    ResponElimina
  3. Moltes gracies guapa. Doncs,la veritat es que no, no se'm acut cap més, per això preguntaba a l'experta :)
    Bueno en realitat ara que hi penso si...un: pot ser que algunes especies comen una mica avans a reproduirse i a primers de temporada no més hi han nius d'algunes especies i per altres igual es massa aviat... amb ocells no se, pero amb les granotes aquest factor també el teniem en compte.
    Un petonet y cuida't molt!!!

    ResponElimina
  4. http://www.youtube.com/watch?v=E1zmfTr2d4c&feature=player_embedded

    ResponElimina